×

Hibaüzenet

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/tucrpaao/public_html/kinainfo.hu/drupal/includes/file.phar.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/home/tucrpaao/public_html/kinainfo.hu/drupal/includes/common.inc 394 sor).
…nem a kihívás határozza meg kik vagyunk és mivé leszünk, hanem
az a mód, ahogy szembenézünk a kihívásokkal. ...并不是挑战决定我们是谁,
我们将成为谁,决定这一切的是我们对待挑战的方式。
Galéria  - 照片库

Kedves Látogató! Galériáinkban a Kínai Művészeti Központ (és iskoláinak) életével ismerkedsz meg. Kronológiai sorrendben (legfrissebbek elöl) tesszük közzé az egyes programjainkon készült felvételeket. Jó szórakozást kívánunk!


2017. május 19. I PuJi Chan Templom Átadása(Budapest, PuJi Templom)

Május 19.-én a BaiLin Chan Templom és Kolostor Apátja, a Ming Hai Apát (明海法师, 河北柏林禅寺方丈) budapesti látogatása során átadási szertartást vezetett a PuJi Chan Templomban. Ming Lai szerzetes, a Templom korábbi Apátja átadta tisztségét és a Templom kulcsait Chi Shun szereztesnek. Chi Shun Apát két szerzetessel költözött a PuJi Templomba. A hazai a kínai kolóniában már öt Chan szerezetes él és dolgozik. A Chan a közösség mindkét templomában-, a XuYun Chan Templomban (XV. ker., Beller u. 103.) és a Puji Chan Templomban (XVI. ker., Rádió u. 12.) megismerhető, gyakorolható. A tanítás a kínai kultúra megannyi területét is érinti, kiemelten fontos az autentikus harcművészetben is: a hagyományvonalat - e Chan Templomok mellett - a Xing Long Tang is gondozza. Gazdag témát ad a kínai zenének, kalligráfiáknak és festészetnek, építészetnek is. Mindenki számára nyitott PuJi Templom, ahol minden nap Chan szertartást vezet Chi Shun Apát, és a Xing Long Tang Iskola is, ahol együttesen tanulhatóak a Chan buddhista gyakorlatok és a harcművészet (a régi iskola mentén).

Ming Hai Apát I A BaiLin Kolostor Nagy Pagodája


2017. május 17-18. I Rainbow over the Silk Road (https://rainbow-over-the-silk-road.com/about/) (Budapest, Kongresszusi Központ

A Shaanxi Performance Group nagysikerű előadása a Kongresszusi Központban. A legendás császári városból, Xian-ból érkező művészek első alkalommal lépnek fel Európában. Lélegzetelállító produkciójukat ugró-és zsonglőrmutatványok, egyensúlyozás és tánc tölti ki. Ez az egyedülálló műsor gazdag színvilágú jelmezeivel és varázslatos díszleteivel utazásra hívja a nézőket a selyemút mentén. Egyszerre van teli érzelemmel és kínálja a legmagasabb világszintű akrobatikát. Ebből a tarka kavalkádból áll össze a „Szivárvány a selyemút felett”. Távolkeleti költészetet és látványos mutatványokat hoznak Európába. Az artisták keréken, drótkötélen és tartóoszlopon, mérleghintán és ugróasztalon egyszerre, egymással szinkronban adják elő a produkciójukat, közben dobbal, kancsóval, szalmakalappal, szőnyeggel, tálakkal, tányérokat, diabolóval vagy épp lámpással egyensúlyoznak. Nagy sikerű amerikai és ázsiai turnéjukat követően most Európát járják mintegy 100 perces előadásukkal.

A cselekmény: A történet a Tang dinasztia idején játszódik. A császár hívatja Li tábornokot és azt parancsolja neki, hogy vezessen egy karavánt az nyugati világba. A cél, hogy kereskedelmi, kulturális és baráti kapcsolatot hozzanak létre Európa és Ázsiai országai között. A karaván selyemmel, teával, porcelánnal és megannyi más értékes portékával megrakva elindul Chang’an-ból Nyugat felé. Kiterjedt sivatagokon és hóval fedett mesevilágon keresztül utaznak, mely elő festményként bontakozik ki a karaván előtt. Az ezerszínű Perzsiába érkeznek, ahol Li tábornoknak és katonáinak banditákkal kell megküzdeniük, melynek során megmenekítik fogságából a római Alice hercegnőt. Li tábornok számára ez egy sorsdöntő találkozás... Producer: Jia Yunpeng, Zhang Quansheng, Chen Haiyan, Hu Yu. A kreatív csapat: playwright: Li Yannian, director: Fu Zhitao, composer: Bian Liunian, set designer: Liang Xiqing, costume Designer: A Kuan lighting Designer: Meng Qin, Jin Hai, video designer: Wang Xinlei, make-up designer: Wu Haolin,

Képösszeállításunk:

₪ Rainbow over the Silk Road - Shaanxi Performance Group ₪


2017. április 23. I 2017 Kínai Filmhét (匈牙利2017中国电影展) (Budapest, Uránia Filmszínház

a program témalapja itt érhető el

... ahogy Tom Hanks nevezte a 62 éves színészt, harcművészt, filmrendezőt, producert, kaszkadőrt és énekest, Jackie "the Chantastic" Chan - kínai nevén Cheng Long - hazánk vendége volt. Egy magasrangú delegáció tagjaként érkezett Budapestre. Április 22.-én vasárnap a 2017 Kínai Filmfesztivál Nagyköveteként indította el az 5 filmből álló programot. A megnyitó előtt Jackie Chan részt vett egy zártkörű egyeztetésen Luo Sukang kínai kulturális miniszterrel és Balogh Zoltánnal, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetőjével. Az Urániában a rővid sajtótájékoztató után kezdődött a Filmhét Megnyitója, melynek házigazdája az ELTE Konfuciusz intézetének egyik kínai tanára és Mohr Richárd, a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézetének igazgatói voltak. A Forgatós kamara Néptáncegyüttes megnyitó tánca után Duan Jielong kínai Nagykövet köszöntötte a meghívottakat, majd a Kínai Állami Sajtó-, Kiadó-, Rádió-, Film és Televízió Főhivatal miniszterhelyettese Zhang Hongshen úr mondott kösztöntőt. A miniszterhelyettest követően Balogh Zoltán az Emberi Erőforrások Minisztériuma miniszterének beszéde következett. Ezt követően álltak színpadra a Magyar kínai Két Tanítási Nyelvű Álltalános Iskola kisdiákjai, akik egy dalt énekeltek. Ezt követően lépett fel Jackie Chan a színpadra, köszöntötte a meghívott vendégeket majd az "Ország" c. dalt énekelte el a diákokkal együtt. Beszélt a 2017 Kínai Filmhét megnyitó filmjéről is, a "Kungfu Yoga" kínai-indidai kooprodukcióról. Mint mondta, a film kínai-indiai koprodukcióban készült, és egy valós történet alapján próbáltak két kultúrát ötvözni az indiai jógán és a kínai kungfun keresztül. Azt is elárulta, hogy az új filmjét Pierce Brosnannel forgatta, amelyben a nézők egy teljesen új Jackie Chant láthatnak majd.

Képösszeállításunk:

₪ Jackie Chan Budapesten - 2017 Kínai Filmhét 匈牙利2017中国电影展₪


2017. február 2.-3. I Kína és Magyarország Kéz a Kézben 中匈手拉手大型新春电视文艺晚会 (Budapest, MOM KUlturális Központ)

a programsorozat témalapja itt érhető el

A Magyarországon élő kínai közösség a Magyarországi Huaxing Együttes gondozásával nemzetközi rangú művészek előadásait állította színpadra “文化中国 四海同春” - KÍNA KULTÚRÁI, A TAVASZ ÜNNEPE címmel. Köszöntő beszédet mondott Duan Jielong nagykövet Úr és Qiu Yuanping, a Kínai Államtanács Tengerentúli Kínaiak Ügyéért Felelős Irodája (国务院侨务办公室) igazgatója, miniszter. Az est különlegessége, hogy a kínai művészek mellett magyar produkciók is színesítették az előadást és CCTV TV felvételt, melyet a szervezetünk a Kínai Művészeti Központ alelnöke, Ma Ying gondozott. A nézők az Attraction Látványszínház és a Bartók Kórus, Bihari János Táncegyüttes, Magyar Nemzeti Táncegyüttes zenekara, Magyar Chan Wu Szövetség mellett számos, a hazai népművészetet bemutató előadás is színre állt. Az est házigazdái Meng Shengnan a CCTV arca, műsorvezetője, Cai Guoqing színész és énekes, Yu Fang, Li Chade Mohr Richárd az SZTE Konfuciusz Intézet Igazgatója voltak. A CCTV TV stáb már pár nappal a bemutató előtt Budapestre érkezett, a műsor rendezői is a CCTV munkatársai voltak. --- 2017 Kína és Magyarország Kéz a Kézben Tavaszköszöntő Televíziós Művészeti Gálaest a Kínai Államtanács Tengerentúli Kínaiak Ügyéért Felelős Irodája (国务院侨务办公室) és a Kínai Nagykövetség támogatásával számos hazai kínai és magyar-kínai kulturális szervezet közreműködésével

₪ 中匈手拉手大型新春电视文艺晚会 ₪


2017. január 26. I 2017 Tavaszünnep a MÜPÁBAN. A Pekingi Táncakadémia Kínai Népművészet és Néptánc Tanszéke Gálaműsora (Budapest, Művészetek Palotája)

a programsorozat témalapja itt érhető el

2017 Tavaszünnep egyik nagyszabású gálaműsora a MÜPÁBAN. A Pekingi Táncakadémia Kínai Népművészet és Néptánc Tanszéke tanárai és válogatott növendékei egy izgalmas, színes előadást tartottak a 2017 Kakas Éve beköszöntének alkalmából. Olyan tradicionális kínai népzenék és néptáncok kerültek a színpadra, amelyek nemcsak megtestesítik az örökséget és napjaink fejlődését, hanem a különböző etnikai tartományok jellegzetességeit is tükrözik. A tizenkét tradicionális népzenei mű és néptánc Xinjiangból, Kína északkeleti részéből, Qinghaiból, Yunnanból Belső-Mongóliából és Guangtongból. Izgalmas, színes, felejthetetlen. Köszönjük azoknak, akik eljöttek. Képösszeállítás:

₪ 2017 Tavaszünnep a MÜPÁBAN. A Pekingi Táncakadémia Kínai Népművészet és Néptánc Tanszéke Gálaműsora ₪


2017. január 21. I 2017 Chinese Spring (Budapest, China Mart)

a programsorozat témalapja itt érhető el

2017-ben a Kakas Éve január 28.-án veszi kezdetét. A Tavaszünnep vagy Holdújév a tavasz s egyben az új év kezdete, s mint ilyen, két célt szolgál: a családok tagjai összegyűlnek és megajándékozzák egymást, másrészt pedig ilyenkor búcsúztatják az óévet, biztosítják a szerencsét az új évre. Idén a magyarországi kínai közösség és a magyar-kínai szervezetek a China Mart-ban gyűltek össze, hogy egy kötetlen, közösségi ünnepen találkozzanak egymással, fogadják a kedves érdeklődőket, s búcsúztassák az Óévet, ünnepeljék az Újévet. Idén is, mint az elmúlt években a legjelentősebb szervezetek jelen voltak. A programsorozatnak azonban nincs vége, a következő napok - szűk két hét programjairól ezen az oldalon tájékozódhatsz. A nap házigazdája Ma Ying és XiaoFeng Cserkész Gábor voltak. Képösszeállítás:

₪ 2017 Chinese Spring - a kínai kolónia és a magyar-kínai szervezetek közös ünnepe a China Mart-ban ₪


2016. október 10. I Kína nemzeti Ünnepe - a 67.-ik évforduló (Budapest, Stefánia)

Minden év október 1.-e Kína nemzeti Ünnepe, mely 3 napos nemzeti ünnep (a népköztársaság 1949-es kikiáltásának évfordulója). Idén a 67.-ik évforduló alkalmából a magyarországi kínai kolónia nagyszabású kulturális és művészeti showműsort állított színpadra. A Magyarországi Kínai Nök Egyesületének főszervezésével számos kínai szervezet és művész lépett színpadra, hogy együtt-, magyar vendégelőadókkal és vendégekkel emlékezzenek hazájukra. Az est házigazdája a Kínai Művészeti Központ, Ma Ying és XiaoFeng Cserkész Gábor voltak. Képösszeállítás:

₪ 2016 Kínai Nemzeti Ünnep a Stefániában - Művészeti és Kulturális Showműsor ₪


2016. szeptember 24. I Konfuciusz Nap 2016 Szegeden, az Agórában (Szeged, Agóra)

A Konfuciusz Nap az SZTE Konfuciusz Intézet legnagyobb éves ünnepsége, melyen az Intézet megemlékezik Konfuciusz, kínai filozófus születésnapjáról. A Kínai Kavalkád program során játékos formában megismerkedhedtek meg a látogatók Kínával és betekintést nyerhetnek a kínai kultúrába is. Az esti Gálaműsoron a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézet, a Kínai Művészeti Központ tanárai és a Magyar Wushu Szövetség kungfu gyakorlói bemutatóival a színpadon az ezerarcú kínai kultúra elevenedett meg. A műsorban kínai táncok, harcművészeti bemutatók és különleges zenei produkciók is láthatóak voltak. Különleges élményt jelent a mongol torokének (homei) és a lófejes hegedő muzsikája. A est díszvendége Zheng Wanyang zongoraművész volt.

₪ 2016 Konfuciusz Nap, Szeged - Gálaműsor ₪


2016. május 7. I Motorral a Selyemúton - A START (Budapest, Hősök tere)

a program témalapja itt érhető el

Nem hétköznapi küldetésre indult a Kínai Művészeti Központ két tagja, egy magyar és egy kínai motoros - az egykori legjelentősebb kereskedelmi útvonalat, a Selyemutat járják be motorral. Az egészen különleges úton Dr. Gbúr Ádám és Li Yude Budapestről Pekingbe, majd pedig az egykori Selymút északi vonalán vissza Budapestre motoroznak. Így a történelem egyik legfontosabb kereskedelmi útvonalát járják be, összesen mintegy 17 ország érintésével. A május 7-i ünnepélyes indításon motoros barátok - támogatásuk jeleként - (akár) egészen az országhatárig is elkísérték a párost. Az ünnepélyes rajton a Kínai Népköztársaság Nagykövetsége, Guo Xiaoguang kulturális tanácsos-, a Kínai Turisztikai Hivatal-, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium is képviseltette magát. Köszöntőt mondott Ujvári Márton, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Kína Főosztályának osztályvezetője, Guo Xiaoguang kulturális attashé és élőben hallhattuk a Magyar kulturális Intézet igazgatóját Dr. Buslig Szonját, aki Pekingből szólt az induló pároshoz rengeteg pekingi, és Kínában élő magyar rajongóval. A házigazdák XiaoFeng Cserkész Gábor elnök, és Ma Ying alelnökök voltak. Az utazást nyomon követhetitek az Expedíció facebook oldalán, valamint a www.SelyemutMa.hu hivatalos túraoldalon. A helyszínen készült kép-válogatás:

₪ Motorral a Selyemúton Dr. Gbúr Ádám és Li Yude kalandos utazása a Selyemúton Pekingig és vissza ₪


2016. május 2. I A Kínai Cimbalom Virágai - rendhagyó cimbalomkoncert (Budapest, Budapest Music Center)

Prof. Dr. Liu Yuenning a Kínai Központi Zeneakadémia professzora Budapesten szerezte tudományos fokozatát. Itt tartózkodása alatt a Kínai Művészeti Központ Zenetagozatát segítette, a Központ tagjaként. Visszatérése után alapította meg a több, mint 20 cimbalomoktatóból, egyetemi hallgatóból és a fiatal generáció képviselőiből álló együttesét, amely első ízben látogat el Európába. Prof. Dr. Liu Yuening különösen nagy szeretettel vezeti be a magyar hallgatóságot a kínai cimbalomművészet rejtelmeibe európai, köztük magyar zeneműveket is virágcsokorba rendezve. A helyszínen készült képek:

₪ Prof Liu Yuening és a Jasmin Ensemble - "Népzenék párbeszéde", rendhagyó koncert a BMC-ben ₪


2016. április 7. I Budapest Tavaszi Fesztivál - MEGNYITÓ (Budapest, Andrássy út)

Az idei Budapest Tavaszi Fesztivált a Kínai Művészeti Központ Magyar-Kínai Zenekara nyitotta meg az Andrássy, a Kodály-köröndnél. A helyszínen készült képek:

₪ 2016 Andrássy út, Kodály-körönd - 2016 Budapest Tavaszi Fesztivál Megnyitó ₪


2016. március 17. I Kínai művészetek a forgatagban (Budapest, Nagycsarnok)

Hazánkba érkezett neves festők, kalligráfusok és zenészek delegációja. Közreműködésükkel a kínai képzőművészet és zene különleges világát ismerhették meg az emberek a vámház-körúti Nagycsarnokban. Az esemény (aka "gerilla-kalligráfia") célja, hogy a hétköznapi emberek számára, hétköznapi környezetben szülessenek meg alkotások és jelenjenek meg kimagasló értékek. A Mesterek alkotásaikat ajándékba adták e művészeti ágak után érdeklődőknek.

₪ 2016 Nagycsarnok - kínai művészetek a forgatagban ₪


2016. február 20. I 2016 Kínai Holdújév Koncert (Budapest, Kőrösi Központ)

a programsorozat témalapja itt érhető el

Hazánk vendége volt a kínai Gu Zheng Orchestra és növendékei, akik a magyarországi kínai művészekkel közösen egy nagyszabású Újévi Koncerttel ünnepelték a 2016-os új esztendőt, a Majom Évét. Az eseményen készült felvételeket a videotárban érheted el. A képre klikkelve galéria nyílik.

₪ 2016 Kínai Holdújév Koncert - Kőrösi Központ ₪


2016. február 4. - 6. I Belső-mongóliai Ordoszi Nemzeti Ének- és Táncszínház Tavaszünnep Gálaműsora (Kazincbarcia, Miskolc, Pécs)

a programsorozat témalapja itt érhető el

Kínai Zeneiskola - 中国音乐学校

Hazánk vendége volt a Tavaszünnep 2016 programsorozat kiemelt eseményeként a Belső-mongóliai Ordoszi Nemzeti Ének- és Táncszínház. A művészdelegáció rendhagyó módon országos turnén mutatkozott be az érdeklődőknek, három helyszínen (Kazincbarcika, Miskolc, Pécs) fergeteges sikert arattak. A képre klikkelve galéria nyílik.

₪ Belső-mongóliai Ordoszi Nemzeti Ének- és Táncszínház - Tavaszünnep Gála 2016 ₪